Kalp ve damar sağlığı hakkında aradığınız herşey

kalbini sev!

İLAÇ KULLANMADAN KOLESTEROL NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Posted on | Mart 24, 2013 | 848 Comments

adsız

‘’Yaşam şeklinizi değiştirerek kolesterol seviyenizde  % 50 ye varan azalma sağlayabilirsiniz’’

Kolesterol yüksekliği kalp damar hastalığı riskini arttıran temel faktörlerden biridir. Yüksek kolesterol seviyesine yönelik tedavi planlaması bireyselleştirilmelidir. Öncelikle kişinin kalp hastalığına yönelik risk yüzdesi hesaplanmalı ve tedavi buna göre planlanmalıdır.

‘’Herkesin hedef kolesterol seviyesi aynı değildir’’.

Kolesterol yüksekliği saptanan kişilerde en sık başvurulan yöntem sorgusuz sualsiz ilaç başlanmasıdır. Bu işin kolayına kaçmak gibi düşünülebilir. Ülkemizde kolesterol düşürücü ilaç kullanan kişilerin muhtemelen % 50 den fazlası gereksiz yere ilaç almaktadır. Yine bir kesim insanımız kolesterol düşürücü etkisi minimal olan yada olmayan bitkisel ürünlerle kandırılmaktadır.

‘’Yüksek kolesterolü düşürmede temeltaşı diyet, ek fonksiyonel besinler, egzersiz, kilo verme ve sigarayı bırakmadan oluşan yaşam şekli değişikliğidir’’

Diyet ile kolesterolü nasıl düşürürüm?

Hayvansal yağlarda bulunan doymuş yağ asitleri ile margarin ve fırınlanmış hazır ürünlerde bulunan trans yağ asitleri mümkün oldukça azaltılmalı, yerine zeytinyağı ve fındık yağında yoğun bulunan tekli doymamış yağ asitleri ile birlikte ayçiçeği, mısırözü, soya gibi bitkisel yağlarda bulunan çoklu doymamış yağ astileri tüketimi arttırılmalıdır. Bilinçsizce yağ alımını azaltıp un ürünleri ve şekerden oluşan karbonhidratlı gıdalı arttırmak kolesterolü düşürmek yerine kandaki yağ (trigliserid) düzeyinde artışa yol açabilir. Bu nedenle diyette değişiklik yaparken akılcıl davranmalı, kısıtlama yerine diyetin içeriği olumlu yönde değiştirilmelidir.

Nuts-in-shells

Hergün bir dolu avuç (35-50 gr) ceviz,badem, fındık, fıstık, leblebi ve diğer kuruyemişlerden birini tüketmek kolesterol de % 10 a varan düşüşler sağlayabilir. Nuts olarakda adlandırılan bu yemişler her öğünde sofraya konulmalıdır.

Haftada 2 gün balık tüketilmeli ve biri yağlı balık (somon veya ton balığı) olmalıdır.

Baklagillerde, meyve ve sebzelerde tam taneli tahıllarda bulunan diyetsel lif kolesterol düzeyinde % 5 lik ek düşüş sağlar. Günlük 20-35 gr lif tüketilmeli, özellikle yulaf ve arpa kepeğinde bulunan çözülebilir lif tüketimi tercih edilmelidir.

Önceki yazılarda etraflıca bahsettiğimiz Akdeniz diyeti kolesterolü düşürmede etkinliği kanıtlanmış diyet şeklidir.

Hangi fonksiyonel besinleri alırsam kolesterolüm düşer?

benecolBitkisel sterol ve stanollerden günlük 2 gr tüketmek kolesterolde % 15 e varan düşüş sağlayabilir. Bu ek besinlerin eklendiği yağ,süt, yoğurt ürünlerini piyasada bulmak mümkündür.

Yemeklere kırmızı maya pirinci katmak,  soya proteini tüketmek,  şeker kamışı, pirinç kepeği ve balmumunda yoğun bulunan polikosanoltüketmek kolesterol seviyelerinde %5-10 arası düşüş sağlayabilir. Belirttiğimiz ürünlerin ticari tablet formlarıda piyasada mevcuttur.

Kolesterol düzeylerini olumlu etkileyen diğer gıdalar aşağıda sıralanmıştır:

Keten tohumu, alıç suyu, üzüm çekirdeği, yeşil çay, sarımsak, esmer buğday ve arpa, kefir, siyah çikolata.

Egzersiz yaparak kolesterolü nasıl düşürürüm?

hefty-smurfGünlük 30-45 dk düzenli egzersiz yapmak kolesterol miktarında % 10-15, yağ miktarında %30-35 azalma sağlar. Egzersiz gün içine pay edilebilir. Örneğin sabah vede akşam 20 dk olacak şekilde  günlük toplam 4 dk egzersiz yapılabilir.

Hızlı tempo yürüyüş, bahçe işlerini yapmak, temizlik, bisiklet, yüzme,aerobik, basketbol, voleybol seçilebilecek egzersiz biçimlerindendir. Belli bir kondisyona ulaştıktan sonra haftada 2 gün 20 dk dayanıklılığı arttıracak ağırlık, hızlı tempo koşu vede yüzme yapılabilir.

Kilo kaybı ile kolesterolü nasıl düşürürüm?

mesut-yar-zayıflamaYaklaşık 10 kg kilo vermek kötü kolesterol LDL de 8 mg düşüş sağlar. Yine yağ(trigliserid) miktarında % 30 a varan düşüş sağlarken, koruyucu kolesterol HDL de artış izlenir. Birincil hedef kilonun % 10 nu vermek; vücut kitle indeksini (kilo/boy2) 25 in altına indirmek; bel çevresini erkeklerde 94 cm kadınlarda ise 80 cm nin altına indirmek olmalıdır.

 ‘’Diyet ve egzersiz programlarına cevabı değerlendirmek için 3 ay beklenmelidir’’

 

Sigarayı bırakarark kolesterolü nasıl düşürürüm?

sincap_sigara_icmediginiz_icin_tesekkurSigarayı bırakmak kalp hastalığı riskini belirgin olarak azaltmanın yanında koruyucu kolesterol HDL de belirgin artış yapar ve bu etki sigarayı bıraktıktan sonraki ilk ay içerisinde gözlenir. Sigarayı bırakmak kolesterolün vücutta daha tehlikeli formu olan oksitlenmiş forma dönüşümünüde azaltarak damar duvarını korumada yardımcı olur.

Sonuç olarak, kolesterol düşürmede temel tedavi yaşam şekli değişikliğidir. Bu yaşam şekli değişikliğini sağlıklı bireyler rahatlıkla uygulayabilir. Kalp damar hastalığı olan veya bu hastalıklar açısından risk altında olan kişilerin bu önerileri doktor kontrolünde uygulamaları hedef kolesterol seviyesine ulaşmada yardımcı olacaktır. Kolesterol ile mücadelede sloganımız ‘’ aç kalmadan az ve öz yemek, bol hareket, az kilo ve dumansız hava sahasına geçiş ‘’ olarak tanımlanabilir.

Comments

“İLAÇ KULLANMADAN KOLESTEROL NASIL DÜŞÜRÜLÜR?” için 848 yorum yapılmış

  1. Nahide aytug
    Mart 27th, 2017 @ 18:15

    İyi aksamlar doktor bey 63 yasındayım kolestrol 296 hdl 72 ldl 199 cıktı ilaç verdi doktor fakat kullanmam gerekiyormu cok yan etkileri oldu cevabınız için simdiden tesekkürler

  2. Nahide aytug
    Mart 27th, 2017 @ 18:16

    Merhaba doktor ilaç tedavisi verdi kolestrol 296 hdl 72 ldl199 cıktı ilaç cok sersemlik yapıyor nasıl bir tedavi önerirsiniz tesekkürler

  3. Doç. Dr. Ahmet Karabulut
    Mart 30th, 2017 @ 12:58

    şeker hastalığı yada damar hastalığı var ise ilaç gerekir. diğer durumlarda 2 aylık diyet egzersiz ile gidilebilir.

  4. gul hayat
    Nisan 3rd, 2017 @ 19:39

    merhabalar ben 25 yaşındayım 60 KİLOYUM ve 2010 yılından beri LDL HDL YÜKSEK KOLESTROL CIKIYO. LDL 275 . HDL 340. VE İLK DEFA BU AY İLAÇ VERDİLER ATOR 40ML lik. İLAÇ KULLANMAM GEREKİYO MU. AİLE DE KOLESTROL YOK . NEYAPMAM LAZIM NASIL Bİ TEDAVİ ÖNERİRSİNİZ TESEKKÜRLER.

  5. gul hayat
    Nisan 3rd, 2017 @ 19:49

    merhabalar ben 25 yaşındayım 60 kiloyum 2010 yılından beri yüksek kolestrol var.
    trigliserit 98
    ldl 272
    kolestrol 340
    hdl kol. 48
    sizce ilaç kullanmam gerekir mi egzersizde yaptım genede yüksek . ailede yok . ilerde ne gibi sorunlar çıkıcaktır tesekkürler.

  6. Doç. Dr. Ahmet Karabulut
    Nisan 12th, 2017 @ 10:40

    LDL nin bu derece yüksek olması genetik bir bozukluğu gösteriyor. İlaç kullanmanız şart görünüyor.

  7. Cetin tekin
    Nisan 20th, 2017 @ 19:36

    İyi aksamlar hocam,
    Ldl:178
    Kolestrol:248
    Hdl:38
    Trigliserit:160
    Yas:36
    Ne yapmam lazim hocam

  8. kubra
    Nisan 23rd, 2017 @ 18:47

    merhabalar ben 22 yaşındayım ailemde kalp rahatsızlığı var ve 30 kilo fazlam var. şeker yok.
    Kolesterol 339
    Trigliserit 80
    HDL 57
    LDL 266
    doktor ilaç önerdi. yakın zamanda egzersize başladım ve sigarayı bıraktım ama olması gereken seviyeye inmesine yeterli olur mu bilmiyorum.yoksa ilaç şart mı? yardımcı olabilir misiniz? teşekkürler.

  9. Doç. Dr. Ahmet Karabulut
    Nisan 27th, 2017 @ 08:49

    Kolesterol değerleri sınırın üstünde. Ek hastalık yoksa 2 aylık diyet ve egzersiz sonrası tekrar kontrol öneririm.

  10. Doç. Dr. Ahmet Karabulut
    Nisan 27th, 2017 @ 08:53

    Kolesterol belirgin yüksek. Güvenilir bir yerde tekrar etmek gerekir. Bu değerler ilaç tedavisini gerektirir.

  11. Özge
    Mayıs 7th, 2017 @ 01:22

    Merhabalar hocam ben 28 yaşındayım kolesterol 221
    Ldl 148
    Ggt 68
    Crp0.52

    çıktı ne yapmam gerekiyor

  12. Fatih
    Mayıs 7th, 2017 @ 19:51

    Sayın hocam
    Total kolesterol 257
    Trigliserid 191
    Hdl kolesterol 47
    Ldl kolesterol 172
    Sonuçlar bu şekilde ne tavsiye edersiniz.
    Hayırlı günler.

  13. Fatih
    Mayıs 7th, 2017 @ 19:52

    Sayın hocam yaşım 40

    Total kolesterol 257
    Trigliserid 191
    Hdl kolesterol 47
    Ldl kolesterol 172
    Sonuçlar bu şekilde ne tavsiye edersiniz.
    Hayırlı günler.

  14. Fatih
    Mayıs 7th, 2017 @ 20:09

    Sayın hocam kendi yaşım 40
    Ailemden 58 yaşında babamı
    35 yaşında da kızkardeşi mı aort damarı yırtılmasın dan kaybettim.

    Kendimde risk altindayim. Arada kan vererek kardiyolojiye hersene muayene oluyorum.
    Kendi kan sonuclarim

    Total kolesterol 257
    Trigliserid 191
    Hdl kolesterol 47
    Ldl kolesterol 172
    Sonuçlar bu şekilde ne tavsiye edersiniz.
    Hayırlı günler.

  15. Doç. Dr. Ahmet Karabulut
    Mayıs 8th, 2017 @ 14:27

    Ek hastalığınız yok ise bu sonuçlar için herhangi bir tedavi gerekmeyecektir.

  16. Fatih
    Mayıs 8th, 2017 @ 19:46

    Cevap için teşekkürler hocam

  17. Doç. Dr. Ahmet Karabulut
    Mayıs 9th, 2017 @ 05:39

    Sonuçlar yüksek görünüyor. Ek hastalığınız yok ise diyet ve egzersiz yeterli olacaktır.

  18. Eylem
    Mayıs 17th, 2017 @ 07:09

    Ailemde kalp hastalığı var.
    Kolesterol: 206
    LDL: 120
    HDL:74

    Alerjik astım dışında belirgin bir hastalığım yok.HdL 4 ay önce 60’dı. Sorun yaratır mı?

  19. Eylem
    Mayıs 17th, 2017 @ 07:11

    Yazmayı unutmuşum 41 yaşında bayanım. Çok teşekkür ederim

  20. Doç. Dr. Ahmet Karabulut
    Mayıs 20th, 2017 @ 09:36

    Değerler iyi görünüyor. Ek hastalığınız yoksa sağlıklı yaşam önerileri yeterlidir.

  21. ogulcan
    Mayıs 23rd, 2017 @ 13:10

    hocam 21 yasıdayım
    trigliserid 208ü
    klestrol 369
    ldl kolestrol 291

    ailede genetik klestrol var ilaç kullanmadan düşürebilirmiyim ilaç kullanmak istemiyorum

  22. Reyhan
    Mayıs 24th, 2017 @ 08:14

    Merhaba yigenim 4 bucuk yaşında 324 kolestrolu ve süt ürünlerine aletjisi mevcut büyük abdes sıkıntısıda var ikiz kardeşi birde 3 yaşında erkek kardeşide var anne baba sorunlu yok biz bakıyoruz bu rahatsızlıgına cözüm bulamadım bu konuda napmalıyım doktorlardan netice alamadım bekliyoruz niyeyse anlamadım yardımcı olabilirmisiniz

  23. Ziya
    Mayıs 24th, 2017 @ 10:34

    Merhabalar hocam
    31 yaşındayım vucudumda uyuşukluk özellikle kafa tasımda karıncalanma ve uykumu alamama gibi şikayetlerim var. Hergün bir tane coraspirin kullanıyorum ceviz tüketiyorum günlük işim gereği en az 7 8 bin adım atıyorum.
    Total kolesterolümde bu arada 400
    Trigiriserit 170 direk ilaç verdiler.

  24. Aysel. Alperqin
    Mayıs 25th, 2017 @ 11:53

    Allah razı olsun. Doktorumuzdan

  25. Zehra
    Mayıs 26th, 2017 @ 12:13

    Hocam kolestrolum yuksek cikti sigara yi birakirsam kolestrolum icin faydasi olurmu

  26. Doç. Dr. Ahmet Karabulut
    Mayıs 29th, 2017 @ 10:43

    Genetik geçişli kolesterol yüksekliği mevcut. İlaç gerekli olacaktır.

  27. Doç. Dr. Ahmet Karabulut
    Mayıs 29th, 2017 @ 10:45

    Kolesterol alt değerlerine bakılması tedaviyi yönlendirmek açısından faydalı olur.

  28. Doç. Dr. Ahmet Karabulut
    Mayıs 29th, 2017 @ 10:46

    Total kolesterolün 400 olması genetik bozukluk olduğunu gösterir. İlaç faydalı olacaktır.

  29. Doç. Dr. Ahmet Karabulut
    Mayıs 29th, 2017 @ 10:46

    Sigara bırakılması ile özellikle trigliserid seviyesinde azalma ve hdl de artış olur.

  30. salih
    Mayıs 31st, 2017 @ 12:38

    tirgister düşmüyor 900 olmuş hocam ne yapabilirim zararı nelerdir tş

  31. Anıl
    Haziran 1st, 2017 @ 16:24

    Merhaba hocam 29 yaşındayım
    Kolesterol 247
    Ldl 108
    Trigliserit 355
    Ggt 21
    Alt 16
    İlaç kullanmak zorunda mıyım

  32. Doç. Dr. Ahmet Karabulut
    Haziran 3rd, 2017 @ 06:44

    Trigliserid yüksekliği pankreas iltihabı ve damar hastalığı riskini artırır. Sadece diyet ve egzersizle bile ciddi düşüşler sağlanabilir.

  33. Doç. Dr. Ahmet Karabulut
    Haziran 3rd, 2017 @ 06:45

    Egzersiz ve diyette karbonhidrat kısıtlaması yeterli olacaktır.

  34. Alim
    Haziran 9th, 2017 @ 14:14

    Hocam merhaba,

    Bende insülin direnci var, 2 Aydır diyet yapıyorum, geçmiş aylara göre daha çok egzersiz yapıyorum, yaklaşık 73 kilodan 67 kiloya düştüm. Ancak diyete başlamadan önce nispeten düşük olan değerler daha düşmesi beklenirken arttığını gördüm, neden kaynaklandığı konusunda görüşlerinizi rica ederim.
    Trigliserit; 143-180, Kolesterol; 208-227, HDL; 35-35, LDL; 145-157 (Diyet Öncesi-Sonrası)

  35. Doç. Dr. Ahmet Karabulut
    Haziran 10th, 2017 @ 08:41

    Sporla birlikte erken dönemde yağ yıkımına bağlı geçici yükselmeler olabilir. Diyet ve spora devam etmenizi öneririm.

  36. Yavuz
    Haziran 13th, 2017 @ 16:38

    Hocam Merhaba,

    Bende gastrit reflü mevcut kan tahlillerim sonucu
    Hdl 38
    Ldl 175
    Alp 71trigliserit 150 surekli yorgunluk hissi mevcut ne yapabilirim hocam simdiden tesekkurler.

  37. Doç. Dr. Ahmet Karabulut
    Haziran 16th, 2017 @ 08:56

    Ek hastalığınız yoksa diyet ve düzenli egzersiz yeterli olacaktır.

  38. Tacettin
    Haziran 16th, 2017 @ 17:05

    Hocam mrb kolestrol 296 tribselid 156 ne yapmam gerekiyor

  39. Adem
    Haziran 16th, 2017 @ 18:23

    Merhaba hocam ben 36 yaşındayım
    kolesterol 215
    Trigliserid 604 ilaç kullanmam gerekir mi ne yapmam lazım

  40. Doç. Dr. Ahmet Karabulut
    Haziran 17th, 2017 @ 11:11

    2 aylık diyet ve egzersiz sonrası kontrol önerilir. Trigliserid yüksekliği diyet ve egzersize iyi yanıt verir.

  41. Doç. Dr. Ahmet Karabulut
    Haziran 17th, 2017 @ 11:11

    Ek hastalığınız yoksa 2 aylık diyet ve egzersiz sonrası kontrol önerilir.

  42. özlem Bora
    Haziran 17th, 2017 @ 23:47

    Hocam iyi akşamlar,

    total kolestrol 370
    trigliserid 166
    HDL kolestrol 60
    VLDL kolestrol 33
    LDL kolestrol 277

    doktor ilaç vermedi rejim yapın gelin dedi.. 6 kg fazlam var..sigara kullanıyorum..hareketli biriyim..coraspin almaya başladım..panik atak geçirdim hem paxera, trankobuskas ve seroqual (uyku ilacı olarak) kullanıyorum.1963 doğumluyum. ne yapmalıyım? cevabınız için şimdiden teşekkürler..

  43. Doç. Dr. Ahmet Karabulut
    Haziran 20th, 2017 @ 09:46

    Öncelikle güvenilir bir yerde testi tekrarlatın. yüksek çıkarsa yaşam tarzı değişikliği ile birlikte ilaç kaçınılmaz görünüyor.

  44. tulay
    Haziran 21st, 2017 @ 20:22

    Merhaba hocam..
    Ben 56 yasındayım..

    total kolestrol 308
    LDL 203.2
    HDL 86
    Trigliserid 94

    ilac kullanmam gerekirmı?

  45. Yasemin
    Haziran 22nd, 2017 @ 07:56

    İyi günler hocam yaşım 29 kolestrol LDL=149 HDL=165 NON TOTAL=213 İLAÇ KULLANMAM GEREKİYOR MU?

  46. Yasemin
    Haziran 22nd, 2017 @ 08:12

    günler yaş 29 Ubc 407 Ldl 149 Hdl 165 Non total 213 ilaç kullanmam gerekmiyor mu

  47. Doç. Dr. Ahmet Karabulut
    Haziran 23rd, 2017 @ 14:08

    Sonuçlar ilaç sınırında. Ek hastalığınız yoksa 2 aylık diyet ve egzersiz sonrası kontrol önerilir.

  48. Doç. Dr. Ahmet Karabulut
    Haziran 23rd, 2017 @ 14:08

    Ek hastalığınız yoksa mevcut değerler için ilaç gerekmeyecektir.

Yorum gönder





Doç. DR Ahmet Karabulut
KARDİYOLOJİ UZMANI

drkarabulut@gmail.com
GSM: +90.505.3577477

Abone ol

ACIBADEM ATAKENT HASTANESİ

Acıbadem

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ

Acıbadem

RANDEVU İÇİN TIKLAYIN

RANDEVU

KALBİNİSEV.ORG TWİTTER’DA!

ARAMA

Admin